Оригінальні рецепти заготовок з помідорів для досвідчених господинь

Помідори від природи мають приємну форму, яскравий та життєрадісний колір, відмінну текстуру, свіжість і, головне, чудовий смак. Тому, якщо вони є в меню, то будь-яке застілля виглядає святково. Помідори гарно смакують самі по собі та вважаються ідеальними складниками різних страв та заготівель. Взимку вони є приємним спогадом про літо. А під час зимового смакування кулінарних шедеврів помідори завжди нагадують про літо. Вони подобаються, напевно, всім без винятку. Тому мало хто з господинь відмовиться від такого задоволення, під час сезону, коли помідор є багато, зробити з них смачні заготівлі на зиму.

Власноручно дуже легко засолити або замаринувати помідори та приготувати з них томатний сік або смачну пасту. Безперечно, що господині з досвідом знають дуже багато таких рецептів. Але також варті уваги ще декілька покрокових інструкцій оригінального приготування консервованих томатів, які допоможуть не лише удосконалити власні кулінарні вміння, а й приємно здивувати близьких під час зимового застілля.

Помідори з медом і начинкою із зелені

Урізноманітнення традиційних рецептів новими підходами та рішеннями – це своєрідне творче заняття, яке не може не зацікавити. Оригінальне на смак засолювання помідорів з додаванням меду є саме таким цікавим та смачним експериментом. Для його приготування знадобиться підготувати:

  • зрілі помідори;
  • листочки петрушки;
  • свіжий часник;

Для маринаду:

  • воду – 1 літр;
  • сіль – 2 ст. л.;
  • мед – півтори або 2 ст. л.

Спочатку слід помити помідори та вирізати з них плодоніжки. Потім дрібно нарізати часник і петрушку та начинити ними томати (після видалення хвостиків залишаться отвори). Після цього слід розчинити у воді сіль та мед і довести їх до кипіння. Далі простерилізовані банки наповнити томатами та залити їх гарячим маринадом. Через 10 хвилин слід обережно вилити маринад в каструлю та ще раз довести його до кипіння, після чого знову налити в тару з заготівлею, яку відразу ж можна закупорювати металевими кришками.

Всі, хто любить гострі закуски, залишаться в захваті від помідорів, фаршированих часником і зеленню. Вони виходять з ніжним присмаком і приємно пахнуть медом, що не може не «зачарувати» присутніх за столом.

01

Солоні помідори з яблуками

Консервування помідорів разом з іншими овочами, фруктами та ягодами дуже зручне. Ідеальним виходить поєднання з огірками, морквою, буряками, аґрусом, сливами та виноградом. Прекрасним доповненням засолених томатів вважаються тверді та кислі яблука. Також для такого маринування потрібно підготувати часник (5-6 зубків), свіжий або сухий кріп (кілька гілочок), лаврове листя, запашний перець та гвоздику. Для маринаду знадобляться: сіль і цукор (по 1 столовій ложці з верхом) на кожні 1 л 250 мл води. Яблука можна консервувати в цілому вигляді або ж, розрізавши їх на декілька частин (як господиня вважає за потрібне).

В кожну банку насамперед треба вкинути спеції, а вже потім викласти шарами овочі. Потім все треба залити маринадом, що закипів, залишити настоятись лише на 5-10 хвилин, потім вилити його в каструлю та ще раз прокип’ятити. Після цього гарячий розчин треба налити до овочів, так щоб він перелився через горлечко банки, та зразу ж закатати їх кришками, перевернути верх дном і накрити ковдрою чи чимось іншим. У такому вигляді вони повинні остудитися.

02

Салат із зелених томатів з овочами

Зазвичай влітку є дуже багато овочів, з якими дуже хочеться експериментувати кожній господині. Тому їх улюбленою заготівлею на зиму є салат-асорті. Це завжди смачно. Для одного з таких рецептів знадобиться підготувати: звичайно ж, помідори, а ще солодкий перець, ріпчасту цибулю та моркву. Кислуваті яблука також гарно поєднаються з цими овочами. З приправ будуть застосовані: часник, коріандр, лаврове листя, запашний перець та чорний перець-горошок.

Насамперед треба нарізати великими шматками овочі (моркву – кружечками, цибулю – півкільцями, перець – соломинками. Потім помідори та порізані яблука слід підсолити та змішати (щоб вони не стали темного відтінку). Після цього суміш треба залишити постояти 40 хвилин. За цей час в банки треба вкинути зубки часнику, спеції та зелень. Потім з’єднати та ретельно перемішати зелені помідори та яблука з іншими овочами та наповнити ними банки. Під час цього процесу тару треба ледь струшувати, щоб між складниками було менше щілинок. Сильно тиснути їх рукою чи якимось предметом не можна, тому що не буде куди влити маринад, а овочі втратять форму.

Для маринаду треба розвести в кип’ятку по півтори столової ложки цукру та солі на кожну літру води та 100 грамів оцту (підійде як яблучний так і звичайний). Заливати салат-асорті необхідно гарячим розчином по самі вінця, а потім банки відразу ж можна закупорювати кришками.

03

Жельовані помідори

Роблячи заготівлю на зиму, можна запастися одночасно консервованими овочами та ще й смачним желе. Для цього потрібні стиглі томати, півтора столових ложки желатину, 100 грамів оцту та сіль і цукор (по півтора столових ложки) – на літр води.

Желатин слід розвести в невеликій кількості холодної води та почекати поки він набухне. За цей час треба нарізати половинками помідори. Вкинути в кожну банку петрушку (листочки, не коріння), лист лавру, часник (кілька зубків), коріандр, запашний перець і чорний перець-горошок. Також можна ще поставити листя смородини, вишні, хрону та суцвіття кропу з листочками (все залежить від смакових уподобань). Кожен із цих складників надає заготівлі свій особливий аромат. Потім банку можна наповнювати помідорами, класти зрізом вниз.

Желатин, що набряк, треба розвести в гарячій воді та ледь покип’ятити. Потім до нього потрібно додати сіль, цукор та оцет, все добре розмішати та знову довести до кипіння. Після цього желатиновий маринад можна вливати в банки з помідорами, до самого верху, та закатати їх кришками. Зимою, перед тим як планується жельовані томати подавати на стіл, банку з ними треба на декілька годин поставити в холодильник.

04

На відео від Інни розповідається про ще один спосіб приготування жельованих помідорів в домашніх умовах:

Помідори у вині

Якщо приготувати помідори на зиму залиті розчином із вина, то вони набудуть незвичайного смаку та забарвлення. Щоб консервувати томати таким чином, найкраще обирати дуже великі за розміром помідори сортів сливка та чорний принц.

Насамперед в кожну скляну тару треба помістити зелень та спеції, а на них помідори.

Щоб приготувати винну заливку для томатів, треба підготувати розчин зі звичайного маринаду для консервування (на літру води півтора ложки солі з верхом, півтори або 2 ложки цукру та 100 грамів оцту) та сухого червоного вина (співвідношення: 1:1). Вино треба влити в маринад, що закипів та зразу зняти з вогню (щоб вино не кипіло).

Потім отриманим розчином можна заливати вміст банок. Після чого тару треба накрити кришками та помістити її на 10-15 хвилин у посудину з водою, температура якої не повинна перевищувати 90 °С (стерилізувати не потрібно). Після зазначеного часу банки слід вийняти та закупорити кришки. Зимою, у винній заливці з-під томатів можна тушити м’ясо, а ще вона може стати основою ароматного пікантного соусу.

05

Томатна підлива

Цей рецепт зацікавить тих, хто любить смакувати томати, після того як вони пройдуть термічну обробку. Щоб зайнятися приготуванням підливи необхідно взяти:

  • зрілі томати – 3 кг;
  • ріпчасту цибулю – 1 кг;
  • рафіновану олію – 200 мл;
  • цукор – 100 г;
  • сіль – 4 ст. л.;
  • червоний мелений перець – пів чайної ложки.

Насамперед потрібно почистити цибулю та нарізати її соломинками, а помідори великими шматочками. Потім у каструлю треба налити олію та тушкувати на ній цибулю біля 30 хвилин. Після до неї слід вкинути помідори, цукор, сіль і червоний перець (деяким господиням подобається, коли всі інгредієнти перебиті блендером). Отримана суміш повинна закипіти та варитися 15 хвилин на повільному вогні. Її необхідно час від часу помішувати (інакше може пригоріти та приготуватися нерівномірно).

Банки під майбутню заготівлю треба завчасно простерилізувати. Гарячу підливу треба розлити в скляну тару під самий верх, потім закупорити кришками. Банки з заготівлею треба перевернути та накрити теплим пледом чи ковдрою.

Підлива з помідорів є універсальним кислуватим доповненням, яке ідеально підкреслить смак м’ясних страв. Також вона добре смакує з рибою (та стравами з неї), кашами, макаронами та картоплею.

06

Секрети консервування помідорів

Знання окремих моментів про домашнє консервування томатів дозволить добитися ідеального результату. Тому варто пам’ятати.

  1. Для домашніх заготівель на зимний період найкраще обирати не перезрілі томати, в яких щільний м’якуш (шкірка таких овочів під час консервування не буде тріскати).
  2. Цілі плоди перед тим, як заливати їх маринадом потрібно проткнути з боку хвостика чимось тонким і гострим, наприклад, зубочисткою (це також необхідно зробити для того щоб не тріснула шкірка).
  3. Якщо консервується кілька банок, то варто вміти розраховувати: скільки маринаду знадобиться на одну скляну тару (на літрову банку треба 250-300 мл розчину), це можна Виміряти самостійно, наповнивши банки овочами та спеціями, налити до них води під самі вінця, потім злити її, запам’ятати обсяг і помножити його на необхідну кількість.
  4. Томати – це ніжні плоди, тому дуже важливо не пошкодити під час теплової обробки їхню форму та текстуру, а що найважливіше – зберегти якомога більше вітамінів (для цього не потрібно їх довго стерилізувати). Краще завчасно знезаразити банки над парою чи в духовці. Тоді овочі можна буде просто залити окропом злити його через 5-10 хвилин та вже після нього заповнити тару маринадом (або ж сам маринад кип’ятити двічі).
  5. Помідори дуже «люблять» ароматну зелень (будь-яку, особливо листочки кропу та петрушки), завдяки якій вона пахне по-різному. Якщо, наприклад, до заготівлі додати дубового листя, то вона набуде пікантного присмаку та стане темнішого відтінку. Дехто вважає, що від великої кількості зелені банки можуть «вибухати». Але так стається від недостатнього стерилізування, під час якого гинуть бактерії, що спричиняють псування.
  6. Цікаво знати, що від зубків часнику маринад буде прозорим, а від нарізаного помутніють та, навіть, можуть «вибухнути».
  7. Краще для якіснішого маринування використовувати не йодовану, а кам’яну сіль, але коли маринад закипить його слід процідити через ситце чи марлеву тканину.

07

Помідорний сезон дуже скоро минає, а разом з ним і літня пора. Але якщо трохи постаратися, то домашні заготівлі на зиму стануть приємним спогадом про відпустку, дачу й теплі дні.

Залишити відповідь