Морс з горобини на зиму – скандинавський рецепт напою

Скандинавська легенда свідчить, що першу жінку створили з горобини. Ці корисні ягоди оповиті безліччю легенд, на читання яких піде не один день. Нам досить знати, що горобина корисна при застуді, захворюванні дихальних органів, як профілактика онкологічних захворювань і багато чого іншого.

Особливої різниці між чорноплідною і червоною горобиною немає, якщо не брати до уваги того, що чорноплідна горобина вважається більш окультуреним сортом. Вона не менш корисна, ніж червона, але для приготування соків, компотів і морсів, чорноплідна горобина зручніша. Вона не така тверда, як її червоний родич, і соку дає більше.

Червону і чорноплідну горобину можна змішувати, і готувати морс на зиму по одному і тому ж рецепту. Дозріває горобина до початку осені, але краще дочекатися перших заморозків. Після цього, горобина стає більш солодкою, терпкою, і насиченою.

Для приготування морсу потрібно:

  • 0.5 кг горобини;
  • 2 л води;
  • 100 гр цукру, або меду.

Насправді, це приблизне дозування, і підбирати кількість того, чи іншого інгредієнта потрібно індивідуально.

Вимийте ягоди і обірвіть їх з гілочок. Якщо горобини багато, пропустіть ягоди через м’ясорубку, або розітріть їх блендером, якщо ягід мало.

Викладіть горобинове пюре в сито, дайте соку стекти і відіжміть трохи макуху. Макуху можна перетерти з цукром і отримати «живе варення», або зробити мармелад з горобини . Якщо ж ви не любите варення, залийте макуху холодною водою, додайте цукор і поставте її на слабкий вогонь.

Доведіть воду до кипіння, і прокип’ятіть 3-5 хвилин, після чого накрийте каструлю і дайте макусі настоятися 5-6 годин.

Процідіть відвар, змішайте його з соком, і морс готовий, його можна пити теплим, або з кубиками льоду. Для того, щоб зберегти морс з горобини на зиму, його варто додатково пастеризувати.

Поставте каструлю з горобиновим морсом на вогонь, доведіть його до стадії «ось-ось закипить», але не давайте йому закипати, протягом 3 хвилин. Після чого, дуже швидко вимикайте вогонь, розливайте горобиновий морс в пляшки, і закупорюйте їх пробками.

Більше трьох хвилин пастеризувати морс з горобини не варто, інакше, велика частина вітамінів що містяться в горобині загине.

Якщо ви не впевнені, що такий пастеризований морс корисний, заморозьте свіжі ягоди горобини в морозильній камері, і готуйте морс, у міру необхідності.

Як приготувати морс з червоної горобини, дивіться на відео: