Морс із червоної смородини – як приготувати смачний і корисний морс з смородини швидко і просто

Врожаї червоної смородини бувають значними, тому варто звернути увагу на цю ягоду при приготуванні вітамінних напоїв. Сьогодні ми поспішаємо вам запропонувати добірку рецептів морсів з червоної смородини. У хід йдуть як свіжі плоди, так і заморожені.

Збір і попередня підготовка

Як і будь-яку іншу ягоду, смородину збирають у міру повного визрівання. У повністю доспілих плодів гілочка злегка підсохла і легко обривається з куща. Зазвичай ягоди знімають разом з нею, щоб забезпечити краще транспортування. Ніжна шкірочка червоної смородини легко піддається деформації, тому з обробкою ягід після збору не варто затягувати.

Насамперед плоди звільняють від плодоніжок і перекладають в широке сито. У велику ємність наливають прохолодну водопровідну воду і занурюють туди решітку з ягодами. Воду змінюють, а маніпуляцію з обполіскуванням ягід проводять ще пару раз. Щоб ягоди трохи обсохнули, їм дають постояти в друшляку хвилин 20.

Якщо смородину планується заморожувати, то обсушити плоди слід більш грунтовно. Для цього їх розсипають невеликим шаром на вафельний або паперовий рушник, щоб позбутися від надлишків вологи.

Морс із червоної смородини

Варіанти приготування морсу

Основний рецепт

Цей варіант вважається класичним і передбачає варіння сиропу. Технологія полягає в наступному:

  • Ягоди, 300 грам, подрібнюють будь-яким зручним способом. Це може бути звичайна вилка, блендер або картофелемялка. При цьому попередньої бланшировки червона смородина не вимагає, так як шкурка плодів дуже тонка.
  • Через металеву решітку або сито перетирають ягідну масу. На допомогу тут приходить звичайна столова ложка.
  • Варять сироп. Для цього в літр води додають 5 великих ложок цукру. Як тільки рідина закипить, додають в неї смородинову макуху яка залишилася з попереднього кроку. Варять морсову основу 5-7 хвилин.
  • Далі, гарячий сироп проціджують через дрібне сито, і чекають його майже повного охолодження.
  • У теплий ягідний компот додають сік, видобутий на першому етапі.

Морс із червоної смородини

Так як червона смородина вважається досить кислою ягодою, то кількість підсолоджувача можна регулювати виходячи зі своїх смакових вподобань.

Щоб морс по-справжньому вийшов освіжаючим, в нього можна додати спеціально приготовлені кубики льоду .

Відеоролик каналу «Прості рецепти» представляє докладну інструкцію варіння морсу з червоних ягід смородини

«Сирий» морс

Напій, приготовлений за цим рецептом, вважається найкориснішим і дуже швидким у приготуванні. Сироп, як в попередньому випадку, не варять. Ягоди, половину склянки, заливають 1,5 склянками холодної води. Головне, щоб вода була чиста, та не хлорована.

Відразу ж додають цукор 2-2,5 столових ложки. Занурювальним блендером подрібнюють до однорідності всі інгредієнти, і дають їм постояти хвилин 15 для того, щоб цукор повністю розійшовся. Щоб прискорити процес, масу гарненько перемішують.

На заключному етапі готовий морс проціджують і переливають в красивий стакан.

Макуху від ягід не варто викидати. У ній зберігається ще багато корисних речовин, тому найкраще перекласти її в пакетик або невеликий контейнер, і заморозити. Взимку її можна використовувати для варіння компотів.

Морс із червоної смородини

З медом

Цей варіант морсу готують по кожній із вищеописаних технологій. Головна особливість медового морсу в тому, що цукор замінюють натуральним продуктом бджільництва. Його кількість беруть на свій смак.

Необхідно звернути увагу на те, що мед не можна додавати в гарячу рідину, і тим більше кип’ятити. Всі корисні властивості у нього відразу втрачаються. Тому солодкий інгредієнт додають в морс в самому кінці, в повністю остиглий відвар.

Правильно приготовлений смородиновий морс на медовій основі набагато смачніший і корисніший, ніж звичайний напій.

Подробицями приготування морсу в мультиварці з медом ділиться канал «ItsKseniasTime»

З заморожених ягід червоної смородини

На зиму морси з червоної смородини, звичайно ж, не закручують, але в зимові місяці можна також насолоджуватися свіжими вітамінними напоями. Для цього необхідно лише мати містку морозильну камеру з великими запасами літніх ягід.

Заморожену смородину, 1 стакан, попередньо розморожують. Щоб зберегти в ягодах максимум корисних речовин, роблять це повільно, використовуючи плюсовий відсік холодильника.

Коли ягода відтане, її пробивають блендером. До речі, попередньо заморожена смородина, після відтавання, дуже добре давиться. Тому, якщо під рукою не виявилося блендера, вилка буде вельми до речі.

М’якоть з соком перетирають через решітку.

Макуху перекладають в каструльку, засипають половиною склянки цукру, і заливають літром фільтрованої води. На невеликому вогні під кришкою відварюють залишки ягід хвилин 10. Гарячий сироп проливають через сито, звільняючись від залишків шкурок і кісточок. Остиглий сироп з’єднують з ягідним соком і подають до столу.

Морс із червоної смородини

Зимовий рецепт без варіння

З замороженої червоної смородини також можна готувати швидкий морс без попереднього варіння сиропу. Плоди 150 грам, не розморожуючи, перекладають в глибокий мірний стаканчик або спеціальний контейнер для блендера. Додають 1,5 столові ложки цукру, і заливають окропом (300 мілілітрів).

Ягоди подрібнюють, а морс проціджують. Зимовий напій з літнім смаком готовий!

Як зберігати смородиновий морс

Взагалі, морси слід випивати відразу ж після приготування. Але вже якщо виникла необхідність, то готовий напій переливають в банку з щільною кришкою, що загвинчується, і прибирають в холодильник не більше, ніж на 24 години.

Залишити відповідь