Материнка (душиця, орегано) сушена в домашніх умовах – як приготувати приправу орегано

Ароматна трава материнка відома своїми лікувальними властивостями з давніх-давен. Особливо часто її рекомендують фітотерапевти при запаленнях жіночих органів. Тому і назва походить від “мати, материнська”.

Ви будете здивовані, але цю цілющу рослину можна купити не лише в аптеці чи на ринку у продавців корисних трав, а і в продуктових магазинах. Шукайте пакетики приправи з назвою “Орегано”. Це та ж сама материнка. У неї є й інші імена: ладанка, мацердушка, душниця, зеновка. Найкращі кулінари світу мають у своїх шафах спецію орегано, яку додають у свої кулінарні творіння.

Ви щасливі, якщо у вас трапилася нагода збирати материнку самостійно. Адже вона  має дуже гарні суцвіття бузкового відтінку. Зрізуйте материнку приблизно до половини стебла, щоб не захопити нижню частину рослини. Там більше бруду й пилюки. А вам потрібні – листя з верхніми квітками.

сушена материнка

Стебла материнки пов’яжіть у невеличкі віники й порозвішуйте суцвіттям вниз у затінку. Це може бути місце з відчутним протягом – на горищі, на балконі, чи під навісом.

материнка сушка

Якщо ви є власником сушильної камери для сушіння лікарських трав – то заготовлювати материнку вам буде значно простіше. Оскільки, у середині такого приладу температура повинна не перевищувати +35 градусів. А більше й не потрібно, бо листочки й пелюстки рослин мають тендітну структуру. Якщо ви поставите більш гарячий режим засушування, то скоро відчуєте аромат ефірної олії, що швидко випаровується. А саме цього допускати категорично не рекомендуємо. Бо це ж і є головна частина материнки, що надає сировині терпкого смаку і аромату.

материнка сушіння

Закінчивши засушування материнки, посортуйте її для різного призначення – щось на заварювання гарячого лікувального напою, а щось – для кулінарних блюд.

Використовувати у вигляді спецій потрібно менші й крихкі частини сушеної материнки. А для заварювання цілющого чаю беріть стебла і листя грубіші. Квітки кидають, як у чай так і в різні страви.

Для зручності  зберігання, посічіть засушену сировину й пересипте в скляну банку. Закрийте щільно кришкою і поставте у сухе місце без доступу прямих сонячних променів.

материнка-орегано

Ще до вашої уваги відео: “Трава материнка звичайна, хімічний склад, коли збирають (заготовляють), лікарські властивості”.

Залишити відповідь