Домашній сік з яблук на зиму – рецепт з пастеризацією

Яблучний сік можна готувати з будь-якого сорту яблук, але, для зимових заготовок, краще брати пізньостиглі сорти. Хоча, вони і більш щільні і м’якоті буде більше, але і вітамінів в них так само більше. Завдання лише в тому, щоб зберегти всі ці вітаміни і не розгубити їх у процесі приготування.

Деякі вважають, що для соку не обов’язково чистити яблука. Так, в шкірці зберігається багато вітамінів, але ж яблуко, навіть ціле і красиве зовні, може виявитися червивим, або гнилим всередині. Обов’язково потрібно розрізати яблука і видаляти найменші ознаки гнилі, і червоточинки. А в ідеалі, краще видалити і насіннєві коробочки. Тоді виробництво вийде безвідходним. Адже з макухи можна приготувати смачну яблучну пастилу.

Зручніше добувати сік, за допомогою соковижималки, або преса. Звичайно, будь-який свіжовичавлений сік буде з м’якоттю. Це найкорисніший сік, але, деяким більше подобається фільтрований сік. У домашніх умовах сік можна процідити через марлю, або фільтрувальний папір.

У яблучний сік можна не додавати цукор. Дубильні речовини, які містяться в яблуках, самі по собі прекрасні консерванти. Якщо ж яблука дуже кислі, можна трохи підсолодити сік, але не більше 100 грам цукру, на 1 літр соку.

Найвідповідальніший момент – закочування на зиму. Потрібно позбутися від бактерій, але при цьому, не знищити вітаміни. Для цього більше підходить пастеризація.

Злийте сік в каструлю і поставте її на розсікач. Сік може підгоріти, і це додасть неприємний смак соку. У міру нагрівання, на поверхні буде утворюватися піна, яку потрібно знімати. Сік не повинен закипати і за цим потрібно стежити. Пастеризувати сік потрібно не менше 5 хвилин, і не раніше, ніж перестане утворюватися піна.

Перед розливом соку, чисті і сухі банки потрібно підігріти. Якщо лити окріп в холодні банки, вони можуть лопнути.

Якщо вам здається, що такої пастеризації недостатньо, можна ще раз пастеризувати сік, який вже розлитий в банки.

Якщо попередньо ви пастеризували сік, банки можна закрити кришками і пастеризувати вже в такому вигляді. Встановіть банки з соком в каструлю, залийте їх гарячою водою, і з моменту закипання вважайте за часом:

  • банки і пляшки об’ємом 0.5 літра пастеризують 15 хвилин;
  • банки 1 л – 20 хв.;
  • банки 3 л – 40 хв.

Після пастеризації, складіть банки в картонну коробку, і укрийте зверху ковдрою. Охолодження має йти якомога повільніше.

Метушні з подвійною пастеризацією багато, але яблучний сік, приготований таких способом, може зберігатися до 24 місяців.

Дивіться на відео, як приготувати на зиму яблучний сік: